26. červen 2009  

node9 hraje všemi barvami

|

A k tomu serveru mám už celkem osobní vztah, protože je to soužití po dlouhá léta. Plno práce a lidi, kteří jsou závislí na mailech a jakmile hodinu nejel, už se ptali co se děje, ale nedovolily nejak zásadně zasáhnout a nechával sem ho běžet, ačkoli upgrade potřeboval už minimálně 2 roky. Bavil sem se hackováním různými živly, ale v březnu sem naznal že už to dál nejde a pořídil nový hardware, ten ale ležel ve Studiu. Po letošním slunovratu v pondělí ráno byl serrver zatuhlý, že sem musel volat na hosting firmu aby ho zrestartovali. OK druhý den ale to samé a už 14 dní dost často padala databáze.Takže konec node9 jak jsme ho znali. Začal sem s instalací gentoo a v 1 v noci když sem jel ze serverovny v karlíně lehce pršelo, bylo dusno, zapálil sem si na kole cigáro a pak jsem ještě do půl šesté ráno doma konfiguroval mail.

node9 je online od listopadu 2003, kdy jsme na stary 80GB harddisk nainstalovali mandrake linux 9.2. Od te doby, tedy 5.5 roku bezel na stejnem operacnim systemu ke konci uz bez moznosti jakekoli aktualizace, hackovany a obcas zatuhavajici. Ted tedy mame uplne novy system Gentoo a nekolik let vyvoje diky lidem okolo svobodneho software je znat. Server ma tez novy hardware 1TB disk, 2GB pameti (drive 512) a dvoujadrovy 64bitovy procesor, takze schopnost zpracovat zvysujici se pocty shlednutych webstranek je mozna ctyrnasobna. Ted bude mozne zase pribirat nove weby a rozvijet projekty dal.

Jako prvni byly migrovany ssh uzivatelske ucty a zprovoznen mail, dalsi veci ktere tu byly budu postupne ozivovat nekdy na novych verzich softwaru, kdyz uz to nepujde, tak alternativni nahradou. Zmenou je nove php 5.2, nektere stare skripty nemusi fungovat, php 4.3 uz neni dale vyvijeno a s tim souvisi upgrade webu v ezPublish, ktery si vyzada par dnu, take jeste nebezi streaming server.

orX - admin

Po dvou dnech téměř vše běží, ale byl to docela záhul a bavilo mě to. Je to vlastně neuvěřitelný jak něco co dlouhá léta vyhnívalo nabralo nový směr, dřív restart trval 10 - 15 minut a já trnul jestli se vůbec znova objeví online a neskončí s nějakou chybou na disku. Teď je do dvou minut svižně zpět. Ty stavy dřív kdy sem byl ze všeho nasraný jak ztrácím čas jak to dělám zadarmo a všichni toho využívají odplynuly. Zjistil sem že je tam plno webů, o kterých sem ani nevěděl, že i když jich pár už na serveru není, je to neuvěřitelně zajímavé seskupení tvůrčích lidí a stojí to za to. Teď ještě předělat domovskou stránku a všechny tam propojit.

Brzy video ze serverovny na kterém je rack Arachne.






srp 11 2009
boot serveru a rack arachne
michal klodner, 11. 8. 2009 14:18, 0 komentářů


Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2010 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.