fulltext
klíčová slova
a  b  c  d  e  f  g  h  i  j  k  l  m  n  o  p  q  r  s  t  u  v  w  x  y  z 



CCCB Arxiu

Lucia Udvardyova: Jaká je historie archivu CCCB?
Elisabet Goula: Historie našeho archivu je poměrně krátká, Archiv byl otevřen v lednu 2007. Naším hlavním cílem když jsem začali, bylo umožnit veřejnosti konzultovat veškeré materiály, které vznikly na půdě CCCB během 15 let existence této instituce. CCCB má mnoho materiálů z audiovizuálních konferencí, výstav, festivalů, atd. Kromě toho Centrum také disponuje materiály, programy, publikacemi, obrazovým materiálem, fotografiemi a tiskovými zprávami, které předtím nebyly otevřeny veřejnosti. Chtěli jsme vytvořit místo, kde by veřejnost mohla konzultovat tituly CCCB, ale také jsme chtěli vytvořit archiv, který by byl tematickou sbírkou akcentující hlavní témata, kterými se CCCB jako organizace věnovala.
Naše čtyři hlavní sekce jsou: lidská zkušenost (právě probíhá), svět a kosmpolitanismus (nejbližší výstava tohoto cyklu bude otevřena v říjnu), město a umělecká tvorba. Náš audiovizuální archiv Xcentric byl vytvořen před dvěmi lety zároveň s výstavou Xcentric. Xcentric je program CCCB, který představuje experimentální kinematografii. Momentálně můžou diváci vidět zhruba 600 titulů. Archiv má velmi jasný cíl – prezentovat filmy. Naším cílem do budoucnosti je zkonsolidovat veškeré materiály CCCB pod zastřešujícím orgánem archivu CCCB.
Sonja Aran: V řijnu bude otevřen další archiv – Kosmopolis, který bude následně integrován do hlavního archivu CCCB.
LU: Budou archivy CCCB k dispozici online?
SA: Přemýšlíme o tom, ale je to komplexní záležitost. Archiv je v současnosti k dispozici pouze off-line v prostorách CCCB.
LU: Jaké jsou největší problémy zabraňující tomu, aby archiv mohl být k dispozici také online?
SA: Existuje několik překážek: první je technického rázu, druhá je jazyková – musíte překládat více věcí – a také otázka autorských práv. Plán dát archiv online existuje, ale konkrétní datum, kdyby se to mohlo odehrát zatím není. Momentálně dáváme určitou část materiálů na naše webové stránky.
Michal Brenner: Jsou oba tyto systémy navzájem propojeny? (archiv a webové stránky)
SA: Momentálně jsou rozděleny do dvou různých systémů. Cílem je unifikovat je do jednoho systému nejen co se týče webových stránek a archivu, ale také interních záležitostí CCCB. Systém našich webových stránek jsme změnili před třemi lety a stále jsme v procesu evaluace, jestli nám tento systém vyhovuje.
LU: Archiv Xcentric má některá videa online?
EG: Jenom ukážky, ne celé tituly. Myslím, že archiv Xcéntric nebude možné dát online, protože je velmi složité získat autorská práva.
LU: Mohli byste něco říct o procesu vytváření archivu co se týče redakční stránky, přístupu, atd?
SA: Projekt byl vytvořen v Dokumentačním centru (Centre de Documentació), protože veškeré materiály jsou umístěny v těchto prostorách. Bylo potřebné lépe uspořádat tyto aktivity.
EG: Současný archiv plní roli archivu pro celé Centrum. Hlavním důvodem proč jsme chtěli vytvořit jednotný archiv byla skutečnost, že jsme neměli dostatečnou infrastrukturu na uskladnění takového množstva materiálů, jaké instituce typu CCCB shromáždila během let, dalším důvodem bylo zpřístupnění strukturované sbírky veřejnosti. Momentálně na archivu pracují lidé, kteří jsou zaměstnancemi jednotlivých oddělení, na vytváření archivu se zúčastňuje celá instituce. Systematicky na archivu pracuje 3-5 lidí. Archiv CCCB má dvojitou dimenzi – expozice a archiv.
MB: Jakým způsobem se stane nové dílo součástí vašeho archivu?
EG: Momentálně pracujeme zejména s minulostí. Všechny aktivity CCCB, které se uskutečnily za 15 let její existence, jsou rozděleny do 4 oblastí: lidská zkušenost (právě probíhá), svět a kosmpolitanismus (příští bude otevřena v říjnu), město a umělecká tvorba. Cílem je dokončení procesu archivace – všechny aktivity v rámci CCCB budou kategorizovány pod jednu z těchto tém – týká se to materiálů, výstav, konferencí, festival, filmových promítání. Nyní až do zaří probíhá výstava Paradoxical Times, v řijnu bude tématem kosmopolitanismus, která poběží až do léta. Na konci všech 4 cyklů budou veškeré aktivity k dispozici veřejnosti v našem archivu.
Systém, jakým jsme něco zahrnovali do archivu je následovný: nejdříve jsme měli seznam všech aktivit, které jsme realizovali a následně jsme je přiradili do jedné ze 4 kategorií. Jestli například něco patří do kategorie „Město“, budeme to archivovat o dva roky, když budeme připravovat výstavu na tohle téma. Když titul spadá do oblasti „Svět“ nebo „Kosmpolitanismus“, archivujeme to nyní. Problémem je, že i když zpracováváme věci z minulosti, je potřeba zaznamenávat také přítomnost. Například příští festival Kosmopolis bude zahrnut do archivu Kosmopolis, i konference v rámci Kosmpolitanismu budou také archivovány.
MB: Vy dvě máte výhradné právo na redakci archivu?
EG: Ano. Problémem do budoucnosti může být, že po tom, když budou veškeré materiály CCCB archivovány, těžiště se přesune na současnost, což bude vyžadovat spolupráci všech zaměstnanců Centra, např. zaměstnanci pracující na festivalech si budou muset zvyknout předávat informace do archivu. Modus operandi archivu se v budoucnosti bude muset změnit. To se také týka webových stránek, kam budou muset všichni zadávat údaje.
SA: Náš dlouhodobým plán je propojit webové stránky a archiv. Cílem je, aby všichni zaměstnanci z různých oddělení přidávali nové informace do archivu i na webové stránky.
LU: V jakém časovém rozmezí plánujete udělat tyto změny?
EG: Bude to dlouhý proces, který vyžaduje změnu infrastruktury. Je to také otázka peněz a času, což pro nás jako veřejnou instituci není lehké. Řekla bych, že tak do dvou, tří let. Všichni si uvědomujeme potřebu změny. Týká se to velkého množstva lidí, kteří pracují v CCCB, takže to musí být systém, který bude vyhovovat všem. CCCB je velká instituce, v které pracuje více než 150 zaměstnanců jejíž financování je z veřejných zdrojů, takže ty změny musí být opodstatněné. Proto jsou tyto změny pomalé a komplikované.

LU: Mohli byste něco říct o 4 tematických oblastech v archivu?
EG: Momentálně v CCCB probíhá výstava Paradoxical Times, která je o lidské zkušenosti. Veškeré materiály, které nyní můžete konzultovat, se týkají téhle oblasti. Příštím tématem bude „Válka a kosmopolitanismus“, a lidé můžou konzultovat materiály týkající se téhle oblasti (včetně starších). Archivace je kumulativním procesem, což znamená , že na konci všech 4 výstav budou k dispozici veškeré materiály z každé z nich.
LU: Máte problémy s autorskými právy?
SA: Každý účastník konference, nebo přednášky s námi podepíše smlouvu, která nám umožňuje publikovat dokumentaci a archivovat ji. Hlavní problém pro nás představuje zejména minulost, ne budoucnost, protože nyní už pořizujeme tyto práva. Je složité získávat je retrospektivně. To samé platí pro videa. Autorská práva mají vliv na to, co můžeme dát na webové stránky a co ne.
LU: Máte nějaké tipy ohledně této otázky?
SA: Trpělivost, je to zdlouhavý proces. Většinou když s někým mluvíte osobně, je jednoduší získat autorská práva. Jestli se to ale týká aktivity, která proběhla před 10 lety, může to být složitější. Během let jsme v CCCB měli více než 1 500 hostů, takže získávaní všech informací je pracné.
LU: Spolupracujete také s jinými podobnými archivy?
EG: Ne přímo.
SA: V rámci Barcelony existuje velké množství tzv. Asociačných skupin, některé z nich jsou archivy, které jsme pomáhaly vytvořit, ale nezúčastňujeme se přímo jejich projektů. V budoucnosti by se tyto archivy mohly propojit, takže když by někdo navštívil CCCB získal by automaticky propojené informace z jiných archivů přes CCCB.