fulltext
klíčová slova
a  b  c  d  e  f  g  h  i  j  k  l  m  n  o  p  q  r  s  t  u  v  w  x  y  z 



16. únor 2011  

Online video na počátku své skutečné síly? Zakleté patenty.

Nastupuje HTML 5 a s ním skutečná podpora videa na webu. Zatím moc možností nebylo, před lety jako první řešení přišel RealPlayer a Real Producer a začalo se streamovat, také se dal do stránky vložit QuickTime player, od v. 7 vydané v r. 2005 podporuje H264 a dalo se s ním publikovat docela kvalitní video, na rozdíl od chabého Flashe. Ten přidal podporu H264 na podzim roku 2007 již pod hlavičkou Adobe.

Ještě dříve, firma On2 technologies v r. 2001 uvolnila svůj video kodek VP3 jako opensource, ten potom převzala nadace Xiph, pod kterou již byl vyvíjen svobodný zvukový kodek Vorbis a v r. 2004 tak vznikl svobodný formát videa s názvem Theora. To je zatím jediný skutečně svobodný formát o němž nikdo nepochybuje.

On2 je v pozadí mnoha dalších věcí, protože to byly její kodeky v RealPlayeru i ve Flashi. Bylo to taktéž v r. 2005, kdy Macromedia vybrala VP6 jako hlavní kodek pro Flash Player. S ním byla až do r. 2008 zkódována všechna videa na YouTube, charakteristická tehdy svou nevalnou kvalitou. Poté začal skrytý selektivní přechod na H264 a následně YouTube začalo podporovat vyšší kvality a rozlišení až po HD 1080p.

Když pomineme VP7, tak On2 vyvinula ještě jeden kodek, VP8. V r. 2010 On2 koupil Google a oznámil svobodný formát WebM, vzniklý uvolněním VP8. Ten je na rozdíl od Theory velmi dobré kvality, srovnatelné s H264. Algoritmy použité v H264, které vedou k jeho skvělé obrazové kvalitě a nízkému datovému toku, však používá také, nebo alespoň určité techniky z nich. Upozornil na to krátce po oznámení Googlu jeden vývojář x264, který kodek testoval a šéf Apple dotázán na podporu WebM vyhýbavě jen na tento článek odkázal. Adobe podporu WebM ve Flashi hned ohlásila, ale uběhl již téměř rok a zatím není. Zato Flash pokročil v podpoře hardwarové akcelerace HD videa na všech platformách. Organizace MPEG vyzvala nyní k uplatnění nároků na patenty použité ve WebM.

Ale to není ještě vše, naopak. Mezitím byl změněn návrh HTML5, který do r. 2007 obsahoval podporu Theory na neurčitou formulaci a tak záleží na tvůrci prohlížeče, jaký konkrétní formát bude implementace HTML5 video podporovat. Korporátní hráči Apple a Microsoft (Safari a IE9) zvolili H264, Opera, Firefox a Google Chrome jsou na straně Theory a WebM.

Specifikace HTML5 konečně vypadá jako počátek videa a zvuku na internetu. Nativní podpora bez pluginů, možnost všechno ovládat Javascriptem... to dělá z prohlížeče téměř vývojové prostředí pro multimediální aplikace a hry. V některých oblastech nahradí i Processing (který je na tom s podporou videa a webu chabě) či Pure Data.

Když sem tyto možnosti ve stažené knížce četl, hned mě napadl VJing. A skutečně, našel sem první pokusy (říjen 2010) s Vjing aplikacemi v HTML5:

http://odbol.posterous.com/vjing-in-your-web-browser-with-lsd-layer-synt

A tady je procedurální kreslící-generativní aplikace a la Processing:

http://mrdoob.com/projects/harmony/

A něco se zvukem?

http://www.nihilogic.dk/labs/pocket_full_of_html5/

Video v HTML5 jde mnohem lépe integrovat do stránky - mohou s ním interagovat další prvky, lze ho synchronizovat s textem na stránce (titulky formátu WebSRT aj.), lze ho stylovat CSS, rotovat atd. atd.

Flash se stane jen záchytným řešením, když prohlížeč nebude podporovat formát, v kterém web videa nabízí, nebo řešením (ve spojení s RTSP a media serverem) pro komerční aplikace a DRM.






dub 03 2011
A online 3D na počátku...
michal klodner, 03. 4. 2011 02:46, 0 komentářů

doplnění

Launch Chromedrones