fulltext
klíčová slova
a  b  c  d  e  f  g  h  i  j  k  l  m  n  o  p  q  r  s  t  u  v  w  x  y  z 



01. červenec 2009  

Spôsoby prezentácie britského národného archívu prostredníctvom aktivít Britského filmového inštitútu

« 
starší poznámka
|

Britský národný filmový archív je jedným z najväčších archívov filmu a televízie na svete. Obsahuje okolo 900 tisíc titulov, z ktorých približne dve tretiny tvoria televízne programy a zvyšná tretina sa skladá z celovečerných filmov a dokumentov. Za posledných niekoľko rokov prúdia v Británii zo štátneho rozpočtu úctyhodné čiastky určené práve na podporu a zveľaďovanie audiovizuálnych archívov, ich skladovacích priestorov a metód a z tejto podpory následne vyplýva požiadavka plošnejšieho sprístupňovania archívnych materiálov širokej verejnosti. Britský filmový inštitút dostáva tejto požiadavke hneď viacerými spôsobmi.
BFI Southbank v priestoroch bývalého národného divadla na južnom brehu Temže pri moste Waterloo, je impozantná stavba, ktorá okrem niekoľkých premietacích sál a galérie zastrešuje tiež mediatéku, kaviareň a obchod s odbornou literatúrou týkajúcou sa filmu a televízie a s DVD kolekciami vydanými archívom.
Filmová dramaturgia BFI Southbank sa zameriava predovšetkým na súčasný britský a svetový film, avšak pri výročiach a podobných príležitostiach predstavuje tiež archívne filmy, či už v podobe profilov jednotlivých režisérov alebo hercov, alebo vo forme tematických výberov.
Mediatéka v Southbank, spolu s pobočkou v Derby a pripravovanou pobočkou v Cambridge sú zatiaľ primárnym miestom prístupu verejnosti k archívnym filmom. Londýnska mediatéka má 14 postov s veľkými monitormi a pohodlným ovládaním, a momentálne obsahuje asi 800 hodín filmu, čo je približne 1300 titulov. Vzhľadom na obrovské rozmery archívu sa to nezdá veľa, avšak každý mesiac sa digitalizujú a pridávajú nové filmy. Výber sa robí na základe kurátorských rozhodnutí, filmy sú okrem základných technických údajov opatrené stručnými sviežimi popismi a kľúčovými slovami, ktoré majú uľahčiť vyhľadávanie, a zoskupené v tematických sekciách ako London Calling, Pandora Box, Essentially British, Female comedians a podobne. Cieľom je nielen rozširovať výber filmov, ale tiež expandovať geograficky a zakladať pobočky, ktoré by sprístupnili britský filmový archív i v ďalších väčších mestách v Británii.
Screenonline naproti tomu, nemá ani tak za úlohu popularizovať ako vzdelávať. Jedná sa o internetovú platformu určenú k prezeraniu si filmov z archívu, ktorá je prístupná bezplatne žiakom, študentom a pedagógom základných, stredných a vysokých škôl z počítačov ich inštitúcií. Momentálne obsahuje asi 750 hodín filmového materiálu a zodpovedajúce množstvo textovej dokumentácie a túto službu využíva okolo 35 tisíc inštitúcií. Filmy sú podobne ako v mediatéke radené tematicky, s možnosťou vyhľadávania. Inovatívnou a veľmi zábavnou technickou vymoženosťou je aplikácia Cutting Room, kde študenti môžu vytvárať vlastné filmy strihaním ponúkaného archívneho materiálu a hudby. Všetko v streamovacom formáte, takže nehrozí porušenie autorských práv.
Ďalšou prezentačnou aktivitou Britského filmového inštitútu, určenou širokému publiku je YouTube kanál BFI, kde si diváci môžu pozrieť široký výber filmov a televíznych programov z archívu.
Britský filmový inštitút tiež robí niekoľko tematických projektov spojených s britskou históriou a koloniálnou minulosťou, ktoré sú prezentované na viacerých úrovniach – prostredníctvom vlastných stránok, premietaní, a už existujúcich kanálov ako Screenonline. Prezentačné a vzdelávacie aktivity Britského filmového inštitútu sú skutočne pestré a určené rôznorodému publiku. Umožňujú tak tomuto najväčšiemu archívu zostať živým a sprostredkovať ľuďom bohaté kultúrne a umelecké dedičstvo, ktoré uchováva.